Induló vállalkozásoknak nyújtott támogatás

Az induló vállalkozások kifejezetten nekik szóló vállalkozásfejlesztési lehetőségekre számíthatnak.

A támogatások világában az induló vállalkozásoknak nyújtott támogatás egy a nevesített támogatási kategóriák közül. Jogos kérdés ugyanakkor, hogy miért érdemel ez a terület önálló támogatási kategóriát? Nos, nincs olyan, a vállalkozásfejlesztéshez csak kicsit is értő szereplő, aki ne szeretné külön elbánásban részesíteni, kiemelten ösztönözni és támogatni az indulófélben lévő vállalkozásokat, a jövő sikeres vállalkozóit.

Az induló vállalkozások támogatása megvalósulhat vissza nem térítendő támogatás, kedvezményes hitel, kölcsön vagy kezességvállalás formájában. Leggyakrabban már a meghirdetett konstrukciók elnevezéséből kiderül, hogy induló vállalkozásoknak szólnak (pl. vállalkozóvá válást segítő program, álláskeresők vállalkozóvá válása, fiatalok vállalkozóvá válása stb.).

Indulónak a legfeljebb öt éve működő vállalkozások minősülnek. Ezeknek a programoknak további általános jellemzője, hogy általában kisebb összegű (jellemzően néhány millió forint) támogatást kínálnak viszonylag magas támogatásintenzitással (azaz a projekt teljes méretéhez képest magas támogatási aránnyal), és gyakran valamilyen vállalkozásfejlesztési szolgáltatás, pl. mentorálás, képzés, üzleti tervezés támogatása stb. is kapcsolódik hozzájuk.

A pályázati lehetőségekről a központi pályázati oldalon érdemes tájékozódni. Az MFB Csoport honlapján pedig külön gyűjtve tekinthetők meg az induló vállalkozások számára aktuálisan elérhető hitel, kombinált hitel, tőkebefektetési, garancia, faktoring, illetve lízing lehetőségei.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 8.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!