Hitel

A hitel egy pénzügyi művelet, amelyben a pénz tulajdonosa (hitelező) szerződés keretében meghatározott időre átadja a pénzét valaki másnak (adós), jellemzően hitelkamat reményében. A hitelező leggyakrabban egy bank, míg az adós egy magánszemély vagy egy cég.

Ha hitelt adunk valakinek, arról szerződést kötünk, amelyben megállapodunk a visszafizetés módjáról és a hitelkamatról, ami a pénz ára. A hitelhez a kamat mellett jellemzően egyéb költségek is kapcsolódhatnak, ha banktól vesszük fel a kölcsönt, akkor szinte biztosan. 

Ha vállalkozóként hitelt veszünk fel, akkor annak költségei (elsősorban a kamat, de a különböző díjtételek is) a mindenkori adózott eredmény rovására mennek. Ez nagyon fontos, mert vannak más finanszírozási formák is, amik nem így működnek (például a lízing, a tőkebevonás), ezért még a kölcsön igénylése előtt érdemes áttekinteni a lehetőségeket. A hitelfelvételről akkor célszerű dönteni, ha az eredmény biztosítja a visszafizetést, vagy ha éppen attól emelkedik a nyereség, hogy a hitelből veszünk például egy újabb gyártóberendezést, ami a hatékonyság és ezzel együtt a jövedelmezőség javulását hozza. 

A hiteleknek nagyon sok fajtája van, aszerint hogy van-e fedezete, mi a fedezete (amit veszünk belőle vagy egy a hitelügylettől független ingatlan, vagy más hitelgarancia), mi a hitel célja (mire használhatja fel azt az adós), mennyi a futamideje, vagy a kamatozása, vagy hogyan oszlik meg a visszafizetés terhe az adós, az adóstárs, esetleg a kezesek között. És akkor még nem is beszéltünk mindezek kombinációiról. 

Egy vállalkozás a leggyakrabban banktól vesz fel hitelt. A bank általában azzal is segít eligazodni a hitelek típusai között, hogy az egyes célokra, esetleg a hiteligénylők bizonyos csoportjaira különböző hitelkonstrukciókat (hiteltermékeket) dolgoz ki a jobb áttekinthetőség érdekében. Ezek jellemzően a nevükben hordozzák, hogy kiknek érdemes a bank szerint ilyen hitelt felvenniük (magánszemélyeknek, kisvállalkozásoknak, nagyvállalatoknak egyebek mellett) és milyen célt szolgálnak (pl. áruhitel, forgóeszközhitel, beruházási hitel, folyószámlahitel). 

Ha egy banktól magánszemélyként vennénk fel hitelt (vagy épp egy kereskedőn keresztül áruhitelt), akkor az összes kamat és költség egyetlen számban jelenik meg, ez a THM, azaz a teljes hiteldíjmutató. 

Utoljára szerkesztve: 2023. január 10.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!