Lízing

A lízing olyan pénzügyi konstrukció, amelynek segítségével úgy vásárolhatunk anyagi javakat, mintha tartós bérletbe vennénk őket. A „bérleti díj” valójában részletfizetés, miközben az eszköz a futamidő végéig az eladó tulajdonában marad és egyben ez a fedezet is számára. A futamidő végén az eszköz a miénk lesz.

Nem lehet és nem is kell mindent azonnal megvenni, a dolgokat (eszközöket, gépeket, berendezéseket, járműveket) lehet bérelni vagy lízingelni is. Előfordul, hogy egy vállalkozásnak olyan eszközigénye van, amire az adott pillanatban nincs pénze. Ilyenkor folyamodhatunk hitelért a bankhoz, de mielőtt megtennénk, nézzünk körül a lízingpiacon is, mert lehet, hogy ott a megoldás. 

A vállalkozások rendszerint a bankhoz fordulnak hitelért, ha olyasvalamit akarnak megvenni, amire jelen pillanatban nincs pénzük. Csakhogy a bank komoly fedezetet igényel, alaposan átvilágítja a vállalkozást és egyáltalán nem biztos, hogy hitelképesnek találja azt. De ha van fedezet és a cég is hitelképes, akkor is érdemes fontolóra venni egy lízingkonstrukció alkalmazását, mert előfordulhat, hogy összességében jobban jön ki így a vállalkozás. 

A lízing lényege ugyanis, hogy – szemben a hitellel – a megvásárolt eszköz a lízingbe adó tulajdonában marad, és ez egyben a fedezet is számára, a lízingbe vevő csupán az adott eszköz használati jogát kapja meg a lízingdíjért cserébe. A lízingbe adó így kisebb kockázatot vállal, mint egy hitelt nyújtó bank, hiszen a fedezetet szükség esetén bármikor értékesítheti, nem úgy, mint egy jelzáloggal terhelt lakást, amiben valakik laknak. 

Fontos szempont az is, hogy mivel a lízingdíj egyfajta szolgáltatás árának is felfogható, ezért költségként lehet azt elszámolni, aminek számos áldásos hatása lehet egy cég esetében – erről és az ezzel kapcsolatos aktuális adószabályokról, kedvezményekről az ügylet előtt mindenképpen érdemes a cég könyvelőjével egyeztetni.

A lízingnek több fajtája van, aszerint hogy hogyan változik a lízingbe vett eszköz tulajdonjoga a futamidő végén. Alapértelmezésben (ez a zártvégű lízing) az eszköz ilyenkor a lízingelő tulajdonába megy át. Ettől különböztetjük meg a pénzügyi, a nyíltés az operatív lízinget. 

A pénzügyi lízingnél az eszköz meghatározott ideig (ezt nevezzük a lízing esetében futamidőnek) a lízingbe adó tulajdona marad. Ez idő alatt a lízingbe vevő lízingdíjat fizet, és használja az eszközt. A futamidő lejártakor az eszköz ingyen vagy egy ugyancsak előre meghatározott maradványértéken mindenképpen a lízingbe vevő tulajdonába kerül. 

A nyílt végű lízingszerződéseknél a futamidő ugyancsak előre meghatározott, ahogy a havonta fizetendő lízingdíj is. Csakhogy itt a futamidő végén a lízingbe vevő dönthet arról, hogy az eszközt megvásárolja vagy sem. A vásárlás egyik speciális esete a vevőkijelölés, amikor a lízingbe vevő megmondhatja, hogy a lízingbe adó kinek adja el az eszközt az előre megállapított maradványértéken. 

Gépjárműlízingnél igencsak népszerű lízingforma az operatív lízing. Ennek lényege, hogy a lízingelt eszköz a futamidő végén is a lízingbe adónál marad. Az operatív lízing emiatt leginkább egy bérleti szerződésre hasonlít, találkozhatunk vele úgy is, hogy tartós bérletnek nevezik. További különbség az előző két lízingformához képest, hogy ebben a konstrukcióban a lízingbe adó gyakran átvállal a lízingbe vevőtől bizonyos üzemeltetési feladatokat is, aminek az árát beépíti a lízingdíjba. (Tipikusan ilyen üzemeltetési feladat a gépjárművek esetében a biztosítás.)

Ha lízingcéget keresnénk, forduljunk a profikhoz. A bankok jellemzően külön cégbe szervezik ki ezt a tevékenységet, tehát jó eséllyel a saját bankunknak is van lízingcége vagy ajánl egy olyat, amivel szerződéses kapcsolatban áll. Könnyen lehet, hogy ezzel az intézménnyel járunk a legjobban, itt lesz a legegyszerűbb az ügyintézés, mert a lízingcég is szereti tudni, hogy kivel van dolga. De vannak – főleg gépjárművek esetén – olyan specializálódott lízingcégek, amelyek jobb megoldást nyújthatnak számunkra, és ekkor nemcsak a lízingdíjat kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy – operatív lízing esetén – milyen üzemeltetői feladatokat vállal át a lízingbe adó.

És még egy fontos szempont: a lízing esetében az adott dolog finanszírozását hosszú évekre osztjuk szét. Ne felejtsük ezt gondosan átvezetni cégünk pénzügyi és cash-flow-tervén sem.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!