Forgóeszközhitel

A forgóeszközhitel segítségével egy vállalkozás finanszírozni tudja a működéséhez szükséges forgóeszközök rövidtávon is gyakran hullámzó költségeit.

A forgóeszközhitel tehát olyan hitel, amelyből rövidtávon finanszírozhatók az eszköz- vagy alapanyagköltségek – azaz a forgóeszközök. Élő példa a növénytermesztés, melyben tipikusan éves ciklusokban gondolkodnak, hiszen a gazdáknak a vetőmagbeszerzés idején jön igazán jól a forgóeszköz-finanszírozás. 

A forgóeszközhitelnek alapvetően két fajtája ismert, a sima fix lejáratú forgóeszközhitel, illetve a rulírozó hitel. Ez utóbbi úgy működik, mint egy folyószámlahitel, azaz a bank a nála vezetett számla mellé egy hitelkeretet is biztosít, amelyből tetszőlegesen hívhatunk le kisebb-nagyobb összeget, és a törlesztésben is meglehetős szabadságot élvezünk.  Legtöbbször éven belül akármikor vissza lehet fizetni a hitelt, és a törlesztéssel ismét megnő a keretünk, amiből akár újból le is hívhatunk annyit, amennyire szükségünk van. 

Alapértelmezésben a hitelre nem kell fedezetet biztosítani, de a cég többségi tulajdonosának, vagy ha ilyen nincs, akkor több tulajdonosának egyszerre, magánszemélyként kezességet kell vállalni a visszafizetésére, ebben azonban segíthet a Garantiqa Hitelgarancia Rt. garanciavállalása is. 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!