Beruházási hitel

A beruházási hitel olyan konkrét hitelcélhoz kötött hitel, amelyet valamilyen fejlesztési céllal lehet felvenni, és aminek tárgyát, az adott eszköz megvásárlását legalább számlával kell igazolni.

Van az úgy, hogy egy vállalkozásnak nincs elegendő saját forrása ahhoz, hogy céljait megvalósítsa, és beszerezze a továbblépéshez szükséges eszközöket, gépeket, berendezéseket. Ilyenkor lehet érdemes beruházási hitelért egy bankhoz fordulni. 

Beruházási hitelt elvben bármilyen – nem forgó – eszköz beszerzésére kérhetünk, de célszerű észszerű fejlesztésekre kérni, mert a bank megvizsgálja, hogy az adott tárgyi eszköz ténylegesen alkalmas-e arra, hogy kitermelje a saját költségeit, azaz üzembe állításával hozzájárul-e a hitel-visszafizetéshez szükséges eredmény növekedéséhez. 

A beruházási hitel lehet forint vagy deviza alapú, és jellemzően 1–10 évre adja a bank, általában némi türelmi idővel, ami azt jelenti, hogy amíg be nem üzemeljük és ténylegesen használatba nem vesszük az eszközt, addig nem kell törleszteni. Ez természetesen alku tárgya, de a banknak is az a célja, hogy a projektünk sikeres legyen, a beüzemelés jól sikerüljön, aztán az eszköz elkezdje kitermelni a törlesztőrészleteket. 

Hogy forint vagy deviza alapú hitelt veszünk-e fel, azt ne attól tegyük függővé, hogy egyik vagy másik milyen magas törlesztőrészleteket eredményez, hanem attól, hogy az adott eszköz termel-e olyan devizabevételt, ami csökkenti az árfolyamkockázatunkat.  

A beruházási hitelt a bankok általában önerőhöz kötik (jellemzően 10-40 százalék), és plafonja is van, nevezetesen a beszerzett eszköz nettó ára. Beruházási hitelből az áfa definíció szerint nem finanszírozható, és ezt az eszköz beszerzéséről szóló számlával igazolni is kell.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!