Változó költség

Változó költségek egy vállalkozásnak azok a költségei, amelyek a legyártott és eladott termék vagy szolgáltatás mennyiségének függvényében változnak.

Minden vállalkozásnak vannak fix (állandó) és változó költségei. A változók azok, amelyek nagysága attól függ, hogy a vállalkozás az általa készített termékből vagy szolgáltatásból mennyit tud legyártani és értékesíteni. Tipikusan változó költségek az alapanyagköltségek, amikből aszerint rendelünk, hogy várhatóan mennyi terméket fogunk tudni értékesíteni vagy konkrétan mennyire van már megrendelésünk. 

Hosszú távon persze minden költség változó, ha a megrendelésállományunk megugrik, akkor új embereket kell felvennünk, ha meg még sokkal többre jön megrendelés, akkor idővel kinövi a cég az ingatlant is, amiben működik. Ennek ellenére a bérköltséget és a rezsit általában a fix költségek közé sorolják, mert rövid távon változatlanok. 

Vannak olyan javak, amelyek az egyik cégnél fix költségek, a másiknál azonban célszerű változó költségként tekinteni rájuk. A cégek zömében a villanyköltség állandó költség, havonta nagyjából ugyanúgy alakul, egy pékség esetében azonban a villanyszámla a változó költségek része, hiszen ott a villany zöme a kemencék fűtésére megy el, az pedig nagyban függ attól, hogy mennyi kenyeret kell megsütni. 

Egy vállalkozás pénzügyi tervének készítésekor mindig el kell különíteni a fix és a változó költségeket, mert eltérően viselkednek akkor, amikor a nyereséges működéshez szükséges cégméretet, értékesítési potenciált akarjuk meghatározni. A nagyobb értékesítéssel csökken az egy termékre jutó fix költség, vagyis – azonos eladási árat feltételezve – javul az eredményesség. 

Az egy termékre jutó változó költség is módosulhat azonban attól, hogy mennyi terméket állítunk elő. Nyilvánvaló, hogy ha valamiből sokat rendelünk, akkor azt jó eséllyel jobb áron fogjuk megkapni a beszállítótól, mint ha csak néhány darabot kérnénk tőle. Éppen ezért hiba lenne egy vállalkozás méretgazdaságosságát kizárólag a fajlagos fix költségek alapján megítélni. 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!