Vissza nem térítendő támogatás

A vissza nem térítendő támogatás nagyjából minden, az államtól fejlesztési forrásra pályázó vállalkozás vágya. Ezeket a vállalkozás fejlesztési projektjeihez felhasználható forrásokat – ahogy az az elnevezésükből is következik – nem kell visszafizetni.

Az operatív programokban kijelölt fejlesztési irányok, prioritások és tervezett intézkedések alapján megnyíló pályázati lehetőségek többféle finanszírozási forrást kínálhatnak az arra pályázó szervezetek számára. A visszatérítendő támogatások mellett a vállalkozások által legkeresettebb ilyen lehetőséget a vissza nem térítendő támogatást kínáló pályázatok jelentik.

A vissza nem térítendő támogatás olyan közvetlen pénzforrást jelent a vállalkozás számára, melyet nem kell visszafizetnie. Ilyen támogatást minden esetben valamilyen projekthez lehet igényelni és minden projekt más pályázók projektjeivel versenyez a forrásokért. 

A vissza nem térítendő források sajátos, ám a 2021–2027-es ciklusban általánossá váló változatát jelentik az ún. átforduló vagy feltételes vissza nem térítendő támogatások.

A vissza nem térítendő támogatásokat pályázati felhívások hirdetik meg. A pályázatot a felhíváshoz tartozó útmutató, kritériumok és követelmények alapján kell összeállítani. A sikeres pályázás feltétele, hogy a pályázati útmutatóban foglalt valamennyi támogathatósági és elfogadhatósági kritérium teljesüljön. 

Az egyes projektek finanszírozásáról szóló döntést minden esetben értékelés és elemzés előzi meg. Ha kedvező döntés születik a pályázatot illetően, támogatási megállapodás aláírására kerül sor. A támogatás elnyerése után a projektmegvalósító szervezetekre és projektmenedzsereikre számos kötelezettség és teendő hárul. A támogatási megállapodás létrejöttét követően a projektet egészen a megvalósításig körültekintően kell menedzselni. 

Mivel a vissza nem térítendő támogatás az ún. kiegészítő finanszírozás egyik formája, 100%-os támogatásintenzitásban általában egyetlen projekt sem részesül. Más szóval a vissza nem térítendő támogatással végrehajtott projektekhez a projektgazdának magának is hozzá kell járulnia: ez az önerő.

Tartalmilag meglehetősen szerteágazó célokra és tevékenységekre lehet támogatást igényelni. Ezt minden esetben az adott pályázati felhívás szabályozza. Lehetnek eszközbeszerzésre és kapcsolódó licenc-, know-how-beszerzésre, infrastrukturális és ingatlanberuházásra, IKT-fejlesztésre szóló pályázatok, de elérhető lehet támogatás akár új vállalkozás indítására, innovációs tevékenységre, piacra jutáshoz, vállalati HR-fejlesztésre, oktatásra, különféle rendszerfejlesztésekre vagy éppen tanácsadás igénybevétele is. 

Általában a támogatásért cserében – a projekt megvalósítása mellett – további vállalásokat is kell tenni, melyek többnyire a foglalkoztatással, esetleg a vállalkozás által elért árbevétellel, eredménnyel kapcsolatosak. Átforduló vagy feltételes vissza nem térítendő támogatás esetén pedig az ún. eredményességi mérés kimenetén magának a támogatásnak a (részleges) visszafizetése múlik.

A jelenlegi ciklusban a vállalkozások fejlődésének támogatása az ún. Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program Plusz (GINOP PLUSZ) feladata. Minden operatív programon belül kiemelt fejlesztési célok, ún. prioritások alá vannak besorolva az egyes pályázati lehetőségek. Az aktuálisan elérhető pályázati felhívásokról, azok feltételeiről, a szükséges dokumentumokról az állami pályázati oldalon érdemes tájékozódni. Itt a Pályázatok menüpontra kattintva – szűrőfeltételek beállításával vagy éppen anélkül – ismerhetők meg a jelenleg nyitva álló pályázati lehetőségek.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 7.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!