Operatív program

Az operatív programok (OP) valamely fejlesztési időszak állami forrásainak felhasználását megtervező dokumentumai. A pályázni kívánó vállalkozások (vagy pályázatíróik) számára hasznos az OP-k és különösen a kapcsolódó éves fejlesztési keretek „felületes” ismerete, hiszen ezáltal akár előre is képet kaphatnak arról, hogy milyen területeken milyen pályázati lehetőségekre számíthatnak.

Magyarország uniós csatlakozásával megnyílt a lehetőség, hogy ránk is vonatkozzanak az EU belső fejlesztést célzó politikái és részesedjünk a hozzájuk rendelt alapok forrásaiból. Ezek a gyakorlatban többnyire különféle, vissza nem térítendő vagy visszatérítendő támogatásra vonatkozó pályázati lehetőségek formájában jutnak el hozzánk a hétköznapokban.

Az aktuális, 2014–2020 közötti fejlesztési időszakra Magyarország a Széchenyi 2020 program keretében az EU Bizottság által jóváhagyott ún. Partnerségi Megállapodásban azonosította maga számára a legfontosabb kihívásokat, és tűzte ki a fő fejlesztési prioritásokat az Európa 2020 stratégiai célkitűzések figyelembevételével.

A Partnerségi Megállapodásban kijelölt fejlesztési irányok részleteit az ún. operatív programok rögzítik: a Strukturális Alapok és a Kohéziós Alap forrásaira épülő ágazati és területi operatív programok, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap forrásainak felhasználását meghatározó Vidékfejlesztési Program, valamint az Európai Tengerügyi és Halászati Alap operatív programja.

Az operatív programokhoz kapcsolódó dokumentumok bárki számára elérhetők ezen a hivatalos oldalon, amely a pályázati világban való eligazodás legfontosabb hazai portálja. Ugyanakkor az operatív programokban történő elmélyülés nem kiemelten élvezetes, és a pályázni kívánó vállalkozások számára nem is különösebben hasznos tevékenység. 

Mégis legalább elnevezés szintjén érdemes ismerni az aktuális időszak operatív programjait, legfőképpen azért, mert ezek alá rendeződnek a tényleges pályázati kiírások. Ha ismerjük, hogy az egyes operatív programok alapvetően milyen prioritások mentén milyen célkitűzéseket, illetve tevékenységeket támogatnak, sokkal könnyebben eligazodunk a – szerencsésebb időszakokban tömegesen – nyitva álló pályázatok között.

Minden operatív program rövidített betűjele visszaköszön az alá tartozó pályázati felhívások kódszámában. Például a jelenlegi ciklus gazdaságfejlesztés szempontjából kiemelten fontos operatív programja, a nem a Közép-Magyarország régióban működő cégeknek szóló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatait első ránézésre megismerjük a kódszámukban szereplő GINOP betűszó segítségével. A Közép-Magyarország régióban működő vállalkozások számára pedig a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) kínál pályázati lehetőségeket.

Azt, hogy milyen célokra, milyen feltételekkel, mennyi pályázati forrás kerül meghirdetésre, komoly tervezési folyamat előzi meg. Az EU a fejlesztési forrásokat 7 éves periódusokra szóló tervezési ciklusok szerint bocsátja rendelkezésre. Ennek keretében az EU Bizottság az uniós költségvetés 80%-ával ún. partnerségben gazdálkodik a tagállami és a regionális hatóságokkal. Azaz a tagállamok tervezik meg és költik el a rájuk jutó forrásokat az erre irányuló terveik EU általi elfogadását követően. Ezek a források az Európai Strukturális és Beruházási Alapok öt nagy pénzalapján keresztül jutnak el a tagállamokhoz. 

Ezek az alapok azonban nem pályázhatók közvetlenül, nem tesznek közzé pályázati felhívásokat, nincsenek projektértékelő testületeik, az alapokkal a hétköznapok során közvetlenül nem találkoznak a pályázni kívánó szervezetek (pl. vállalkozások, önkormányzatok). Az alapokból a források a tagállamok kijelölt központi pénzügyi hatóságaihoz kerülnek, a rendelkezésre bocsátott uniós pénzeszközök és az ezekhez előírt hazai társfinanszírozás terhére a hazai hatóságok írják ki a különböző pályázatokat.

Azok számára, akik egy kicsit a jövőbe is szeretnének látni és nemcsak a jelenleg nyitva álló, hanem a tervezett pályázati lehetőségeket is szeretnék megismerni, az ún. éves fejlesztési keretek (ÉFK) olvasgatása javasolt. Ezek a kormányhatározat formájában évente elfogadott dokumentumok egy-egy operatív program adott évben meghirdetendő és a már meghirdetett felhívásainak alapadatait tartalmazzák. Az ÉFK-ból megismerhető a konstrukció címe, a rendelkezésre álló forráskeret vagy a meghirdetés tervezett időpontja. Az ÉFK-k szintén elérhetők az állami pályázati oldalon.

Utoljára szerkesztve: 2020. augusztus 13.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!