Innováció / Innovatív vállalkozás

Az innováció újszerű, kreatív ötletek kidolgozását és megvalósítását jelenti. Innovatív vállalkozásoknak az olyan cégeket nevezzük, amelyek újdonságot jelentő terméket, szolgáltatást, eljárást vagy üzleti modellt tartalmazó ötletet valósítanak meg.

Az innováció számtalan területet érinthet, de általában maga az innovatív ötlet egy technológiai probléma megoldását vagy egy piaci igény kielégítését eredményezi. Az innovatív mikro- és kisvállalkozások gyakran startupok is egyben, mivel újszerű megoldásukkal a globális piacra törnek és gyors növekedési potenciállal rendelkeznek. 

Ennek megfelelően az innováció fogalmát a Tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény így határozza meg:

„innováció: a gazdasági tevékenység hatékonyságának, jövedelmezőségének javítása, a kedvező társadalmi és környezeti hatások elérése érdekében végzett tudományos, műszaki, szervezési, gazdálkodási, kereskedelmi műveletek összessége, amelyek eredményeként új vagy lényegesen módosított termék, eljárás, szolgáltatás jön létre, új vagy lényegesen módosított eljárás, technológia alkalmazására, piaci bevezetésére kerül sor, ideértve azokat a változásokat, amelyek csak adott ágazatban vagy adott szervezetnél minősülnek újdonságnak.”

Azt, hogy egy cég tevékenysége valóban innovatív-e, nem kell előzetesen egyetlen szervvel sem elbíráltatni.

Az innovatív vállalkozások fejlődését számos lehetőség segíti: a GINOP Plusz második, Kutatás, fejlesztés, innováció prioritása alatt megjelenő pályázatok vissza nem térítendő támogatást kínálnak nekik, emellett más eszközök is, mint például az angyalbefektetői adókedvezmény.

Utoljára szerkesztve: 2023. október 24.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!