Elfogadvány / Akcept / Accept

Az idegen váltó egyik változata: az ilyen váltón a kibocsátó aláírása mellett mindig szerepel a címzett elfogadói aláírása is.

Az idegen váltót a váltó kibocsátója hívja életre: felszólít valakit arra, hogy fizessen egy megnevezett harmadik félnek meghatározott helyen és időpontban meghatározott összeget. A váltóügylet ez esetben háromszereplős: a kibocsátó, a váltón fizetésre felszólított címzett és a kedvezményezett, aki a váltó összegét a váltóadóstól lejáratkor megkapja. 

Fontos, hogy a címzett nem köteles fizetni pusztán csak azért, mert a váltón fizetésre felszólították. Ha viszont vevőként valóban váltóval fedezett hitelügyletet kötött, úgy fizetési kötelezettségét el is kell ismernie magán a váltón, a váltó első oldalán tett aláírásával címzettből elfogadóvá válik. Ez a művelet a váltóelfogadás. Elfogadóként a továbbiakban az idegen váltó főadósa (egyenes váltóadósa) lesz. 

Az idegen váltó címzett általi aláírása ugyanakkor nem érvényességi kellék. Az idegen váltó ugyanis a váltóadós személye szerint lehet intézvény és lehet elfogadvány. A különbség a váltó főadósa személyét illetően lényegi. A címzett által elfogadott idegen váltó neve elfogadvány, az el nem fogadott idegen váltó az intézvény. 

A váltóügylet sajátossága, hogy az intézvény is érvényes váltó, amennyiben azon valamennyi törvényes váltókellék szerepel. A váltótörvény értelmében ugyanis ez esetben a váltó főadósa a kibocsátó, de mellette a váltót bárhol (első oldal, hátoldal, toldat) aláírók megtérítési váltóadósként valamennyien felelősek a váltó összegének kifizetéséért. 

Fontos azonban, hogy egy általunk kiállított idegen váltó címzett általi elfogadásával kibocsátóként nem mentesülünk fizetési kötelezettségünk alól, a főkötelezett elfogadó mellett a továbbiakban megtérítési váltóadóssá válunk. 

Az idegen váltó intézvény változatát (draft) a nemzetközi üzleti életben gyakran használják okmánykísérő váltóként a kereskedelmi hitellevélhez (Letter of Credit, L/C) kapcsolódóan.  Elfogadvány változata okmánykísérő váltóként kötelező tartozéka a világméretekben elterjedt akzept meghitelezésnek (rembours credit), a váltóval fedezett halasztott fizetésű akkreditívnek

Ugyancsak okmánykísérő váltóként jelentős az elfogadvány szerepe az okmányos inkasszó D/A változata esetében is. Ennél a fizetési technikánál a főként tengerentúlra szállított árut az eladó által az áru feletti rendelkezési joggal felruházott beszedő bank csak váltó elfogadása ellenében engedélyezi. Itt a váltó rendszerint az eladó által a vevőre címzett saját rendeletre szóló idegen váltó („Fizessen nekem…”).

Utoljára szerkesztve: 2021. július 27.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!