Beszedő bank / Collecting bank / Presenting bank

A nemzetközi kereskedelemben használatos beszedési megbízás, az okmányos beszedvény fizetési mód szereplőinek egyike, az eladó és a vevő közötti pénz-okmány csere közvetítője.

A beszedő bank nemzetközi adásvételi ügyletekben az okmányos inkasszó (okmányos beszedvény) fizetési technika nélkülözhetetlen szereplője, az exportőr megbízásából és költségére meghatározott formaságok között gondoskodik az exportáru ellenértékének beszedéséről, felszólítva az importőrt (a beszedési megbízás címzettjét) a fizetésre.

A bank beszedéssel kapcsolatos feladatait beszedési megbízás részletezi, amelyet az exportőr állít ki az adásvételi szerződés feltételeivel összhangban. A beszedési megbízás rendelkezéseit betartva a beszedő bank az előírt időpontban felszólítja fizetésre (D/P változat) vagy váltóelfogadásra (D/A változat) a címzettet, ennek megtörténte után átadja a beszedési megbízás mellékleteként az exportőrtől kézhez kapott okmányokat. 

Ezzel egy időben – függően az okmányos beszedvény konkrét változatától – kiállítja a kiszolgáltatási jegyet vagy átadja a címzettnek azt az okmányt (a bill of ladinget vagy a közraktárjegyet), amely lehetővé teszi a speditőrnél lévő áru kiváltását (a vinkulált okmányos inkasszónak ez az indirekt bankbeszedvény változata), vagy kiszolgáltatja a bank címére érkezett és ott tárolt árut a vevőnek (direkt bankinkasszó).

A nemzetközi kereskedelemben gyakori megoldás, hogy a beszedési megbízás teljesítéséhez a beszedő bank (rendszerint az exportőr saját bankja) bekapcsolja a vevő országában lévő levelező partnerét. Ebben az esetben az ún. küldő bank (remitting bank) megbízásából (és az exportőr költségére) a külföldi bank lesz a tényleges beszedő bank.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 23.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!