Váltóelfogadó

Az idegen váltó egyik szereplője, adásvételi ügylethez kapcsolódó váltó esetében az áru vevője.

Az idegen váltón a váltó kibocsátója felszólítja a címzettet, hogy fizessen a kedvezményezettnek meghatározott helyen és időpontban meghatározott összeget. Áruügylet kapcsán kiállított idegen váltó esetében ez a címzett az áru vevője – nemzetközi kereskedelem esetén az importőr. A váltót elfogadás céljából esedékességéig annak birtokosa mutathatja be a címzettnek az utóbbi lakhelyén.

Váltón fizetésre felszólított címzettként tudni kell azonban, hogy a váltótörvény értelmében nem köteles fizetni pusztán csak azért, mert egy váltón fizetésre felszólították. Ha viszont váltóval fedezett hitelben vásároltunk, az a korrekt magatartás, ha magán a váltón is elismerjük fizetési kötelezettségünket.  

Ez a művelet az elfogadás, amelyet a váltó első oldalára írt „elfogadom” vagy más hasonló értelmű szó fejez ki. Elfogadásnak minősül azonban a címzettnek a váltó előlapjára írt puszta aláírása önmagában is (rendszerint annak bal alsó részén, ahol a neve érvényességi kellékként szerepel). Elfogadásnál feltétel nem köthető ki.

Ezzel a művelettel a címzett elfogadóvá válik, és a továbbiakban az idegen váltó főadósa (egyenes adósa) lesz. Ez egyben azt is jelenti, hogy az idegen váltó intézvényből elfogadvánnyá válik. 

Intézvényként az elfogadás megtagadása esetén is érvényes marad azonban az idegen váltó. A váltótörvény értelmében ez esetben a váltó főadósa a kibocsátó. Ha tehát váltókibocsátó eladóként nem fogadtattuk el a vevővel (azaz a címzettel) a váltót, egyenes váltóadósként lejáratkor nekünk kell megfizetnünk a váltó összegét a kedvezményezettnek (vagy általa a hátoldalon megnevezett új váltóbirtokosnak, a forgatmányosnak). 

Tudni kell azt is, hogy egy általunk kiállított idegen váltó címzett általi elfogadásával sem mentesülünk kibocsátóként fizetési kötelezettségünk alól, az egyenes váltóadós elfogadó mellett a továbbiakban ún. megtérítési váltóadóssá válva (az esetleges váltókezessel és hátoldali forgatókkal együtt). 

A váltó el nem fogadása ellen is lehet óvást emelni. Az elfogadás (vagy a fizetés) megtagadását közokirattal kell igazolni. Elfogadás hiánya miatti óvást az elfogadás céljából történő bemutatásra megjelölt időpontban kell felvenni. Az óvást közjegyző veszi fel. A magyar váltótörvény szerint belföldiek közötti váltóforgalomban az óvást magára a váltóra írt, dátummal ellátott nyilatkozat is helyettesítheti, amelyet a címzett aláírt (kivéve, ha a kibocsátó a váltó szövegében közhitelű óvást kíván).

Utoljára szerkesztve: 2021. július 21.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!