Dematerializált értékpapír

A dematerializált értékpapír az elektronikus úton előállított és nyilvántartott értékpapír.

Míg évtizedekkel ezelőtt az értékpapírok kivétel nélkül nyomdai úton előállított okiratok voltak, mára a nyilvánosan kibocsátott papírok (pl. részvények, kötvények) – az állampapírok kivételével – csak dematerializált formában léteznek.

A dematerializált értékpapírokra éppúgy a tőkepiaci törvényben meghatározott formai és tartalmi követelmények vonatkoznak, csak megjelenési formájukban térnek el a nyomdai úton előállított értékpapíroktól. 

A dematerializált papírok létrehozatala és nyilvántartása is elektronikus úton történik. A dematerializált értékpapírok kizárólag névre szóló papírok lehetnek. Dematerializált voltuk miatt nincs sorszámuk, a tulajdonos nevét, egyértelmű azonosítására szolgáló adatokat a nyilvántartásra szolgáló értékpapírszámla tartalmazza.

Utoljára szerkesztve: 2021. június 12.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!