Üzemi tevékenység eredménye / Üzleti tevékenység eredménye

Egy vállalkozás tartós eredményességét alapvetően a rendes üzletmenet eredménye határozza meg. Ez az üzemi eredmény, amely talán a leginkább alkalmas egy vállalkozás objektív minősítésére.

Az üzemi – vagy üzleti – eredmény egy vállalkozás eredménykimutatásának részeként mutatja be az alaptevékenység eredményét. Az üzemi eredményhez tartoznak a gazdálkodó által rendszeresen, üzletszerűen végzett termelő, szolgáltatási, egyéb tevékenységek bevételei, költségei, valamint az e tevékenységekhez kapcsolódó, kiegészítő jellegű tevékenységek és műveletek ráfordításai és bevételei függetlenül attól, hogy ezek belföldi vagy exportértékesítéshez kapcsolódnak.

Az üzemi (üzleti) tevékenység eredménye – a vállalkozó döntésétől függően – kétféle módon állapítható meg. 

Az első módszer az üzleti évben elszámolt értékesítés nettó árbevételének, az eszközök között állományba vett saját teljesítmények értékének, az egyéb bevételeknek, valamint az üzleti évben elszámolt anyagjellegű ráfordítások, személyi jellegű ráfordítások, értékcsökkenési leírás és egyéb ráfordítások együttes összegének különbözetét veszi figyelembe – ezt hívják összköltségeljárásnak.

A másik lehetőség az üzleti évben elszámolt értékesítés nettó árbevételének és az értékesítés közvetlen költségei, az értékesítés közvetett költségei különbözetének, valamint az egyéb bevételek és az egyéb ráfordítások különbözetének összevont értékét nézi – ez a forgalmi költség eljárás.

Kisebb méretű, nem termelő jellegű, egyszerűbb szerkezeti felépítésű vállalkozások esetében az összköltségeljárás választása a javasolt. 

A két változat csak számítási metodikájában mutat eltérést. A két eredménykimutatási változatban az értékesítés nettó árbevétele, egyéb bevételek és egyéb ráfordítások azonos tartalommal, megegyező összeggel szerepelnek. A két változatnál a számok az aktivált saját teljesítmény értékével térnek el egymástól, miközben a ráfordításoknál ugyanaz a különbség jelenik meg. Ez az oka, hogy a két változat alapján számított üzemi eredmény összege megegyezik. 

Az üzemi eredmény és a pénzügyi műveletek eredményének összevonásával, az adófizetések levonása után kapjuk meg a gazdálkodó szervezet adózott eredményét

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 25.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!