Betéti társaság / Bt.

A betéti társaság vagy bt. elterjedt vállalkozási forma, amely jogi személyiség nélkül ugyan, de egy gazdasági társaságot takar. Egyszerűen létrehozható és működtethető, és a könyvelése sem kerül olyan sokba, mint a nagy cégeké.

+

  • + Egyszerűen, gyorsan megalapítható.
  • + Alapítása olcsó.

  • - A beltag anyagi felelőssége korlátlan.

A betéti társaság vagy bt. egy vállalkozási forma, olyan gazdasági társaság, amelynek nincs különálló jogi személyisége, vagyis jogi szempontból az erre szövetkező magánszemélyek társasága. Legalább egy beltagja és legalább egy kültagja van, és ez a kettős felállás eléggé jellemző is (családi vállalkozásoknál nagyon sok esetben férj és feleség), de adott esetben több tagja is lehet. A tagok minimális vagyoni hozzájárulása fejenként 1000 Ft.

A beltag és a kültag közötti különbség elsősorban vagyonban, felelősségben és jogokban írható fel. A beltag – az egyéni vállalkozóhoz hasonlóan – a teljes vagyonával felel, vagyis ha a bt. nagy bajt csinál, vihetik a házát, autóját, mindenét is. Ha több beltag van, akkor egyetemlegesen állnak helyt, vagyis a közös a haszon, közös a kár elv érvényesül. Szavazatuk fejenként értendő, a társaságot pedig képviselhetik, azaz például köthetnek a nevében szerződéseket. 

A kültag személyes közreműködésre jogosult, de nem köteles ebben részt venni, szavazata a betett vagyon arányában érvényes csak, viszont csak eddig a mértékig felel a társaságért. Ha tehát a nagy katasztrófa bekövetkezik, csak a betett pénzét bukja, a magánvagyonát nem. 

A betéti társaság legfőbb előnye, hogy olcsón, egyszerűen létrehozható és működtethető gazdasági társaságot takar. Bt.-t létrehozni egyszerű, és az ezzel járó adminisztráció is lényegesen kevesebb, mint más cégek – pl. kft.-k, vagy rt.-k – esetében, igaz, a bt. alapításához már ügyvéd által készített társasági szerződésre vagy alapító okiratra van szükség. Működése nem szüneteltethető, megszüntetni végelszámolással vagy felszámolással lehet.

Adókat – áfát, állami adókat vagy helyi iparűzési adót – persze itt is kell fizetni, és bár a betéti társaság csak az egyszerűbb egyszeres könyvelésre kötelezett, itt is érdemes könyvelő segítségét igénybe venni. Mivel ez a fajta könyvelői munka egyszerűbb és gyorsabb, mint egy nagy cég esetében, ezért kevesebbe is kerül.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 8.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!