Eredménytartalék

Az eredménytartalék a cégben bennhagyott, felhalmozott nyereség, amelyet nem költöttünk el másra: nem fordítottuk beruházásokra vagy nem vettük ki osztalékként.

Az eredménytartalék az az adózott nyereség, amelyet a vállalkozás működése során felhalmozott, de tulajdonosai egyelőre még döntötték el, hogy mihez is kezdenek vele: azaz nem vették ki osztalékként, nem költötték el beruházásokra, forgóeszközre vagy bármi másra. Az előző évi adózott nyereség – hacsak nem tesszük máshova – automatikusan növeli az eredménytartalékot.

Az eredménytartalék tehát igazán egy virtuális céges persely, ahol a megtermelt és ki nem fizetett nyereség gyűlik: mint ilyen később természetesen sok mindenre felhasználható. Ha nehezebb idők jönnek, akkor akár a cég működésének közvetlen finanszírozásához is jól jöhet, de hosszabb távú, nagyobb fejlesztési célok megvalósítását is szolgálhatja.

A takarékosság és a gyűjtögetés bölcs dolog, de az sem feltétlenül célravezető, ha a végtelenségig növeljük az eredménytartalékot – bár ez szokott a ritkább probléma lenni. Sajnos sokkal gyakrabban fordul elő az, hogy az eredménytartalék negatívba fordul, amikor is a szükséges hiányzó tőkét ki kell pótolni.

Ha az eredménytartalék devizában van, akkor a pénzügyi teljesítés napján érvényes árfolyamon kell rögzíteni és nyilvántartani függetlenül attól, hogy az árfolyam később változhat.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!