Tőkeemelés

A tőkeemelés az, amikor ilyen vagy olyan forrásból egy vállalkozás megnöveli a törzstőkéjét. Ez a saját tőke terhére is történhet, de előfordul, hogy a tagok, sőt hogy a dolgozók tesznek be pénzt. A célja általában valamilyen üzleti fejlesztés finanszírozása vagy jogi előírásnak való megfelelés.

A tőkeemelés egy olyan aktus, amelynek során a cég törzstőkéjét egy bizonyos összeggel kipótolják a társaság tagjai annak érdekében, hogy valamilyen – tipikusan szabályozói – elvárásnak megfeleljetek. 

Nem is olyan régen például a kft. -k esetében az állam a törzstőkeelvárását félmillió forintról 3 millió forintra emelte. Ez nem csak azt jelentette, hogy az új cégeket már csak 3 millióval lehetett elindítani, de azt is, hogy a félmillió forinttal alapított régi cégeknek a további működéshez a törzstőkét 3 millió forintra kellett emelni. Ehhez hazai vállalkozások tömegeinek kellett a tőkeemelést végrehajtani. 

A tőkeemelést számvitelileg egy könyvelő vezényli le, és egy ügyvédnek kell ellenjegyeznie, valamint a társasági szerződés módosításával is jár. Maga az emelés több forrásból is történhet, egyszerű és kényelmes megoldás, ha a törzstőkén felüli saját tőke terhére végezhető el az emelés. 

Ha ez nem áll rendelkezésre vagy nem elegendő, akkor bizony be kell tenni pénzt. Ilyenkor a tagok a zsebükbe nyúlnak, és új törzsbetétek befizetésével teljesítik a tőkeemelést. Van még példa ún. dolgozói üzletrész forgalomba hozatalára is, ilyenkor a cég alkalmazottainak befizetéseiből teljesítik a tőkeemelést, akik cserébe a vállalkozásban némi (általában nem túl nagy mértékű) tulajdonrészt szereznek. 

Tőkét nem csak jogszabályi megfelelés miatt lehet és kell emelni, hanem akkor is, ha valamilyen okból a cég törzstőkéjéhez kellett nyúlni. Akkor a hiányzó részt vissza kell pótolni. Máskor pedig üzleti döntések megalapozása miatt döntenek úgy a cégvezetők, hogy magasabb összegű törzstőkét szeretnének, és ezért történik az emelés, ami már átvezet a tőkebevonás fogalmához.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!