EBITDA

Az EBITDA a cégértékelések egyik legfontosabb mutatószáma, mivel a vállalat tényleges eredménytermelő képességéről ad számot, függetlenül attól, hogy hol és hogyan adózik, milyen beruházások után ír le amortizációt és milyen hiteleket törleszt.

EBITDA = Adózott eredmény + kamategyenleg (kamatfizetés-kamatbevétel) + befizetett adók + értékcsökkenés.  

Az EBITDA az angol „earnings before interest, taxes, depreciation and amortization” rövidítése. Magyarul ez annyit tesz, hogy kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény. 

Bár a befektetők egy akvizíció előtt nagyon sokféle eredménymutatót használnak, az EBITDA ezek között kiemelt jelentőségű, mert eltünteti a cégek közötti különbségek egy részét, és így összehasonlíthatóvá teszi a tényleges üzleti folyamatokat. Az EBITDA ugyanakkor önmagában nem alkalmas egy cég értékének megállapítására, hiszen a lényeg mégiscsak a céges eredmény, de arra kiválóan alkalmas, hogy megmutassa, hogyan teljesít a cég saját szektora más vállalkozásaihoz képest. 

Két, egyébként azonosan működő cég eredménye között például jelentős lehet a különbség amiatt, hogy az egyik az egyik, a másik egy másik országban adózik vagy országon belül más adózás vonatkozik rájuk. Ugyanígy nagy különbséget jelenthet, ha az egyik komolyabb hiteleket törleszt, mint a másik vagy korábban nagy beruházásokat eszközölt, amelyek nyomán most nagy összegű értékcsökkenési leírást könyvelt el. 

A befektetőnek ezeket a különbségeket is értékelnie kell, nyilván nem örül a magas eladósodottságnak, de lehet, hogy jó a számára, ha a vizsgált cég korábban sokat fejlesztett. Fontos számára az adófizetési kötelezettség is, hiszen ha az túl magas, fontolóra veheti például a cég áttelepítését egy alacsonyabb adózású országba. 

Viszont ami e tényezők kiszűrése után marad, az a tényleges üzleti tevékenység, a produktivitás, a versenyképesség, ami az alapok megítélésére és összehasonlítására kiválóan alkalmas, ezért szoktak az EBITDA-ból is megtérülést és cégértéket meghatározni.

Az EBITDA kistestvére az EBIT, amely az értékcsökkenést nem szűri ki a képletből. 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!