Pre-seed money / Pre-seed befektetés / Pre-seed tőke

A pre-seed vagy előmagvető tőke egy kisebb összegű, a legkorábbi fázisú befektetés, ami ahhoz járul hozzá, hogy az alapítók létrehozzák az ötletükre épülő céget. Manapság már több olyan pre-seed fórum is létezik, ahol ötletek versenyeznek a befektetők pénzéért, de a közösségi finanszírozási platformokat is sokan használják pre-seed tőke gyűjtésére.

+

  • + A pre-seed fázisban az alapítók is lehetnek saját maguk befektetői.
  • + Egyre több pre-seed befektetésekre szakosodott platform van, ahol találkozhatnak az ötletgazdák és a befektetők.
  • + A pre-seed tőkebefektetésért többnyire nem kérnek túl nagy tulajdonrészt cserébe.

  • - A túlfinanszírozás a korai szakaszban ellehetetlenítheti a startupot.

A pre-seed a legkorábbi startup befektetési fázisa egy újonnan létrehozott vállalatnak, amit általában nem is sorolnak a valódi befektetési körök közé. A gyakorlatban azt az időszakot fedi le, amikor az alapítók az ötlet fázisból elérnek a megvalósítás operatív fázisába. 

A pénz érkezhet családtól, barátoktól, egyéni befektetőktől (azaz üzleti angyaloktól), illetve intézményi inkubátoroktól is. Előfordul, hogy a pre-seed finanszírozást maguk az alapítók adják, de megjelentek intézményi pre-seed befektetők, illetve gyakori, hogy állami programok adnak segítséget az induláshoz. 

Iparágtól és üzleti céltól függően a kezdeti költségek többnyire minimálisak (persze előfordul, hogy már az induláshoz is komolyabb összegekre van szükség), így a pre-seed fázisban nem feltétlenül szereznek a befektetők tulajdonrészt. Amennyiben mégis, akkor is csak maximum 5-10 százalékról van szó.

A pre-seed tőkebefektetés mértéke viszonylag alacsony, sokkal inkább az időzítés és a hozzáállás határozza meg ebben az időszakban a startup sikerét. Mivel valódi termék nem áll rendelkezésre, ezért a befektetői figyelem sokkal inkább az alapítók képességeire, a csapat egységére, elszántságára, szorgalmára összpontosul. Ugyanakkor attól függetlenül, hogy valódi validált mérések nem állnak rendelkezésre, hiszen adott cégnek nem volt még alkalma valódi körülmények között tesztelni, hogy meg tud-e kapaszkodni a piacon, az üzleti modellnek és a termék leírásának, terveinek elemezhetőnek, értékelhetőnek kell lennie. 

A pre-seed tőkének át kell hidalnia az indulás és az első valódi befektetés közti időszakot, és annak ellenére, hogy nagyságát tekintve ez elmarad a későbbi befektetésektől, a jelentősége sokkal nagyobb is lehet azokénál, ez az időszak tehát az első vízválasztó.

A pre-seed finanszírozás idején a startup jellemzően rendelkezik egy piaci validációval, proof-of-concepttel vagy egy prototípus, esetleg MVP (azaz Minimum Viable Product) kifejlesztett verziójával, ezek alapján válhat a startup befektetői szemmel vonzóvá. A cél, hogy a startup képes legyen megmutatni egy hosszú távú víziót és azt, hogy az adott csapattal képesek elindulni az afelé vezető úton, és a szükséges erőforrások biztosítását követően képesek a működést egy következő szintre emelni. 

Ehhez már ebben a fázisban is szükség van egy letisztult üzleti és pénzügyi tervre, valamint egyértelmű és szakaszolható üzleti célokra. Fontos, hogy a cég adminisztratív háttere már rendezett legyen, ez ne legyen akadályozó, lassító tényező a befektetési folyamat során. 

A pre-seed fázis egyik kockázata, hogy túl magas befektetési összeget szerez a startup, aminek egyenes következménye a befektetési feltételek és elvárások növekedése, illetve valószínű, hogy ez esetben a befektető is sokkal nagyobb ellenőrzést, beleszólást akar az ügyekbe. 

A szükségesnél nagyobb finanszírozás a cégértékelést is felfelé tolja, de ha ennek nincs valós háttere, akkor egy későbbi körben egy reálisabb értékelés miatt cégértékcsökkenés látszódhat, ami rossz üzenet a piac felé. És nem utolsósorban a túlfinanszírozás fegyelmezetlen és pazarló költésekhez vezethet, ami miatt túl gyors, előkészítetlen lehet a terjeszkedés, indokolatlanul nőhet a bérköltség és a működési költségek nagysága – ami végső soron a startup cég gyors tönkremenetelét is eredményezheti.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!