Diszkontálás

Egy későbbi időpontban rendelkezésre álló vagy esedékes pénzösszeg mai értékét diszkontálással lehet meg határozni.

A diszkontálás segítségével tudjuk meghatározni a pénz jelenértékét, azaz mai napra számított értékét. Úgy is mondhatjuk, hogy a diszkontálás a kamatszámítás fordítottja.

A kamatszámítás során azt számoljuk ki, hogy mekkora lesz a mai napon befektetett pénzösszeg lejáratkori értéke, ha ismerjük, hogy mekkora összeget milyen időtávra fektetünk be és mekkora a kamat. Egy hitelhez kapcsolódó kamatszámítás pedig megmutatja, hogy mekkora összeget kell lejáratkor visszafizetnünk, ha tudjuk a felvett kölcsön összegét, a hitel futamidejét és a kamatot.

Nagyon egyszerű példával élve, ha ma befektetünk (vagy kölcsönveszünk) 100 forintot egyéves lejáratra úgy, hogy a kamatfizetés lejáratkor esedékes, és az éves kamat 5%, akkor egy év múlva 105 forintot kapunk vissza (vagy kell visszafizetnünk). 

A jelenérték-számítás során pont fordítva járunk el. Az előző példánál maradva, ha tudjuk, hogy egy év múlva 105 forintot kapunk (vagy kell fizetnünk), és azt is tudjuk, hogy az éves kamat 5%, akkor az egy év múlva esedékes 105 forint mai értéke, azaz jelenértéke 100 forint. 

A fenti példánál összetettebb cash-flow (például egy több évre szóló, a jövőben rendszeres jövedelmet, illetve akár kiadásokat is jelentő beruházás) jelenértékének kiszámítása során elsőként meg kell határozni a jövőben esedékes pénzösszegeket, az esedékességük időpontját, valamint a számításokhoz használt kamatlábat (jellemzően az alternatív, hasonló kockázatot jelentő befektetések hozamát). Ezt követően – a diszkontáláshoz használt képlet segítségével – először a különböző időpontokban esedékes pénzösszegek jelenértékét kell kiszámolni, majd ezeket összeadva kapjuk meg a befektetés mai napra számított jelenértékét.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!