Egyéni cég

Egyéni céget olyan természetes személy alapíthat, aki előzőleg egyéni vállalkozóként működött.

+

  • + A cégek nyilvánosságára vonatkozó szabályai lesznek érvényesek.
  • + Könnyebben átalakítható a vállalkozás más céggé (pl. korlátolt felelősségű társasággá vagy részvénytársasággá).

  • - Egy természetes személy csak egy egyéni cég tulajdonosa (alapítója) lehet.
  • - Az egyéni vállalkozói státuszt meg kell szüntetni és nem elég szüneteltetni.
  • - Költségek: ügyvéd és cégbírósági eljárási költségek.

Egyéni céget olyan természetes személy alapíthat, aki korábban egyéni vállalkozó volt. Ha egyéni vállalkozóként jól teljesített, érdemes megfontolnia ezt a lehetőséget, mert az egyéni cég a későbbiekben könnyebben alakítható át valamilyen gazdasági társasággá.  

Az egyéni cégnek kizárólag egy alapítója lehet és egy természetes személy csak egy egyéni céget alapíthat. Az egyéni cég alapításával az egyéni vállalkozói státusz azonnal megszűnik, nem lehetséges szüneteltetés, és ha az egyéni vállalkozás egyéni céggé alakul, később már nem térhet vissza az egyéni vállalkozási formába. Az egyéni cég alapításához alaptőke ugyan még nem kell, de az ingyenesen alapítható egyéni vállalkozással szemben az egyéni cég esetében az „ügyvédkényszer” mellett költséget jelentenek a cégbírósági bejegyzés szokásos eljárási költségtételei is.

Az egyéni cég létrehozása minden esetben új cég alapításának számít: átalakulással, valamint nem üzletszerű gazdasági tevékenységgel nem hozható létre. Ez azt is jelenti, hogy a cégnek nincs jogelődje, tehát nincs jogutódlás sem, amiből az is következik, hogy az egyéni cég nem felel az egyéni vállalkozó kötelezettségeiért. Ugyanakkor az egyéni cég alapítása az egykori egyéni vállalkozóval szemben fennálló követeléseket nem teszi lejárttá, tehát azok az egykori egyéni vállalkozón elévülésig behajthatók maradnak. 

Az egyéni cég elnevezést (vagy annak e. c. rövidítését) az egyéni cég nevében fel kell tüntetni. Az egyéni cég kötelezettségeiért elsősorban az egyéni cég felel vagyonával. Ha az egyéni cég vagyona a követelést nem fedezi, a tag saját vagyonával korlátlanul felel.

Az egyéni cég jegyzett tőkéjét az alapító okiratban kell meghatározni, az bármekkora lehet. Egyetlen megkötés van, a 200 ezer forint alatti jegyzett tőkét készpénzben kell befizetni. Ha tehát az egyéni vállalkozás vagyoni nyilvántartásából apportot akarunk áthozni az egyéni cégbe, akkor a jegyzett tőkének meg kell haladnia a 200 ezer forintot. Az egyéni vállalkozó azt is meghatározza, hogy mely eszközöket és kötelezettségeket adja át az egyéni cégnek, végül elkészíti a nyitómérleg-tervezetét.

Fontos megjegyezni, hogy az egyéni vállalkozó egy lépésben akár rögtön egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot is alapíthat. Így a növekvő forgalom és az ezzel járó egyre nagyobb kötelezettségvállalások mellett nem kell az egész családi vagyont vásárra vinnünk, hiszen egy korlátolt felelősségű társaság csak az alaptőkéje erejéig felel a vele szemben fennálló követelésekért. Ugyanakkor ebben az esetben meg kell felelnünk a kft.-k alaptőkével kapcsolatos törvényi követelményeinek is.

Az egyéni cég jogképes: jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat. Telephelyeket, fióktelepeket használhat, könyvvizsgálót is kijelölhet és cégvezetőt nevezhet ki.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!