COSME

A COSME az egyik legismertebb, közvetlenül Brüsszelből irányított vállalkozásfejlesztési program.

Az uniós támogatást kínáló programok nagyobb részét az adott EU-tagországban (nálunk ezek az ún. operatív programok), egy részét pedig közvetlen Brüsszelben hirdetik meg. A vállalkozásfejlesztés területén az egyik legismertebb ilyen program a COSME (Competitiveness of Entreprises and Small and Medium-sized Entreprises). 

A COSME célja a vállalkozások és kkv-k versenyképességének erősítése, ehhez 2014–2020 között mintegy 2,3 milliárd euró költségvetéssel rendelkezik. A program a vállalkozások finanszírozáshoz jutását, piacra lépését, a vállalkozói készségek fejlesztését támogatja különféle eszközökkel. 

A COSME keretében közvetlen vissza nem térítendő támogatást kínáló pályázati lehetőségek is megnyílnak. Az aktuálisan nyitott tenderek ezen a honlapon érhetők el. 

Emellett a hazai pénzintézeti rendszer is részt vesz a hitelgarancia, illetve tőkebefektetés formájában elérhető COSME-források „terítésében”. Az itthon elérhető COSME-lehetőségekről, a programban résztvevő pénzügyi közvetítőkről, illetve a finanszírozás alapvető jellemzőiről további információ ezen a weblapon érhető el.

A COSME hitelgarancia a megszokottnál gyakran kedvezőbb feltételeket kínál: akár 90%-os kezességet biztosít a vállalkozások hitelei mögé és az agrárium, valamint az export ágazatok vállalatai számára is korlátozás nélkül elérhető. A COSME hitelgarancia ráadásul nem minősül állami támogatásnak, így akár olyan cégek is igénybe vehetik, amelyek már kihasználták a „de minimis” támogatási keretüket (erről részletesebben ezen az oldalon lehet tájékozódni).

Utoljára szerkesztve: 2021. június 11.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!